Home / Novosti i press / Saopštenje ženskih organizacija povodom ubistva Biljane Kršikape – Pucanj u sistem i u pravdu

Saopštenje ženskih organizacija povodom ubistva Biljane Kršikape – Pucanj u sistem i u pravdu

Oktobar 10, 2016. – U centru grada, u popodnevnim satima, na trotoaru jedne od najprometnijih ulica u Nikšiću mučki je ubijena četrdesetšestogodišnja žena, i majka petoro djece. Njeni pokušaji da se spase od višegodišnjeg brutalnog nasilja prekinuti su pucnjima iz pištolja. Ovaj brutalni zločin je izvršen od strane supruga koji je dugi niz godina zlostavljao nju i djecu, a sistem ga nije zaustavio.

Danas su se uznemirili svi: mediji, građani i institucije sistema. Neki traže odgovor na pitanje – ko je kriv?, a drugi nude odgovor na pitanje – ko nije kriv? Kasno su se sjetili, Biljana Kršikapa nije više živa i pravda za nju nikada neće biti ostvarena. Biljana Kršikapa je žrtva zločina od strane muža koji je ubio samo zato što je žena i zato što je naopako vjerovao da je njen život njegovo vlasništvo. Biljana Kršikapa je bila jedna od mnogih žena koje prijavljuju napade i prijetnje po život od strane supružnika i partnera, prijetnje da će biti ubijene, zadavljene, zapaljene, zaklane ako napuste nasilnu zajednicu, ako nastave da žive život bez nasilja, ako rade, ako se druže, ako imaju prijatelje.
Međutim, posebno brine da ove prijetnje nijesu ozbiljno shvaćene od strane neodgovornih pojedinaca u sistemu zaštite. Neodlučnih pojedinaca koji djeluju u ime sistema i od čijih odluka zavise životi žena. Pojedinaca koji slabe cjelokupni sistem, oklijevaju i prećutkuju, a na poziv za pomoć najčešće odgovaraju ” oni tu ne mogu ništa”. Dok Ministarstvo pravde u nedavnom izvještaju prikazuje pozitivnu sliku stanja u zaštiti od nasilja u porodici, dotle zaludni članovi multidisciplinarnih timova „figuriraju“ kao mehanizam zaštite žrtava porodičnog nasilja, pravosuđe “njeguje” blagu kaznenu politiku, policija ne koristi svoje zakonske obaveze i ovlašćenja. Zato, juče je pucano i u sistem i u pravdu.
Zato, budno ćemo pratiti, dokumentovati i javno iznositi imena i prezimena svakog neodgovornog službenika u sistemu zaštite čije oklijevanje, nečinjenje i neadekvatno postupanje ugrožava život žena žrtava nasilja. Biljanin tragično okončan život nas obavezuje da tako bude. Tako će biti sve dok u sistem zastite ne uđu odgovorni, sposobni i profesionalni ljudi. Tražimo od institucija da pokažu zrelost da se suoče sa greškama i smijene neodgovorne.
Juče Biljana, a sjutra neka od nas!


1. SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić
2. Sigurna ženska kuća Podgorica
3. SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica
4. Centar za ženska prava
5. Crnogorski ženski lobi
6. SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Ulcinj
7. SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Berane
8. SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Bijelo Polje
9. SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Plav
10. Otvoreni centar Bona Fide

O SOS Linija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

xu hướng thời trangPhunuso.vnshop giày nữgiày lười nữgiày thể thao nữthời trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautifulgiay the thao nugiay luoi nutạp chí phụ nữhardware resourcesshop giày lườithời trang nam hàn quốcgiày hàn quốcgiày nam 2015shop giày onlineáo sơ mi hàn quốcshop thời trang nam nữdiễn đàn người tiêu dùngdiễn đàn thời tranggiày thể thao nữ hcmphụ kiện thời trang giá rẻ