Home / SOS linija / Tokom prvog mjeseca rada SOS linija primila 312 poziva

Tokom prvog mjeseca rada SOS linija primila 312 poziva

Nacionalna SOS linije za žrtve nasilja u porodici obavještava javnost da je u periodu od 1-30. septembra 2015. godine primljeno ukupno 312 poziva. Od ukupnog broja poziva 254, odnosno 81% poziva su uputile žrtve nasilja u porodici lično, dok je 58, odnosno 19% primljeno od trećih lica, rođaka, službenika/ca centara bezbjednosti, centara za socijalni rad, komšija/nika, građana/ki.

Tokom prvog mjeseca rada nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici pružila je ukupno 400 usluga u sljedećim segmentima: 164 informisanja, 136 povjerljivih razgovora, 31 psihološko savjetovanje, 28 posredovanja u institucijama, 18 urgentnih intervencija, 5 upućivanja, 3 smještanja u sklonište za žrtve nasilja u porodici, 1 kontraprijava i ostalo. U 97% slučajeva poziv su uputile žene, dok se za pomoć javilo 3% muškaraca.

Najviše poziva je stiglo iz Podgorice, ukupno 102, zatim Nikšića 68, Bara 31, Pljevalja 25, Berana 21, Budve 16, Danilovgrada 15, Cetinja 10, Herceg Novog 10, Rožaja 6, Bijelog Polja 3.

Podsjećamo da radom SOS linije za žrtve nasilja u porodici koordinira SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, da je besplatna za pozive sa bilo koje mreže u Crnoj Gori i dostupna 24 sata, 7 dana u nedjelji. Servis predstavlja prvi i najvažniji kontakt za podršku žrtvama nasilja u porodici i na liniji radi obučeno, kompetentno osoblje, čija je osnovna uloga da žrtvi pruži savjet i podršku. Operaterke koje rade na liniji imaju zadatak da ojačaju snage žrtve, servisiraju njene akutne potrebe, podrže je da osnaži svoje kompetencije  i povrati kontrolu nad svojim životom. Servis osnažuje i pruža podršku žrtvi kroz sljedeće segmente: emocionalnu podršku, informisanje o pravima i mogućnostima za žrtvu, konsultacije i pomoć u kriznim situacijama, upućivanje na druge organizacije, ustanove i institucije i psihološko savjetovanje.

Kampanju sprovode Ministarstvo rada i socijalnog staranja i UNDP uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i njen osnovni cilj je informisanje građana/ki o dostupnosti besplatne, nacionalne SOS linije za žrtve nasilja u porodici, zatim motivisanje građana/ki da koriste liniju za pomoć i podizanje povjerenja u sistemski pristup državnih organa u segmentu pružanja zaštitnih mjera.

O SOS Linija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

xu hướng thời trangPhunuso.vnshop giày nữgiày lười nữgiày thể thao nữthời trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautifulgiay the thao nugiay luoi nutạp chí phụ nữhardware resourcesshop giày lườithời trang nam hàn quốcgiày hàn quốcgiày nam 2015shop giày onlineáo sơ mi hàn quốcshop thời trang nam nữdiễn đàn người tiêu dùngdiễn đàn thời tranggiày thể thao nữ hcmphụ kiện thời trang giá rẻ