Home / SOS linija / Zašto žena trpi nasilje?

Zašto žena trpi nasilje?

Često se traži obrazloženje zašto žena trpi nasilje i uprkos različitim oblicima nasilja kojima je izložena ostaje sa nasilnikom. Najčešći razlozi zašto žena ostaje sa nasilnikom su sljedeći:

Strah – Zato što se plaši da će nasilnik postati opasniji po nju i djecu, ako ode.

Zbog djece – Plaši se da će joj nasilnik oduzeti djecu ili vjeruje da je djeci potreban otac, objašnjavajući da je djeci bolji nasilni otac nego da „nemaju oca“.

Neobaviještenost o svojim pravima – Nedovoljna informisanost žena o svojim pravima često ih zadržava u braku. Mnogim ženama muževi govore da nemaju nikakva prava: ni na djecu, ni na stan, ni na drugu imovinu.

Finansijska zavisnost – Žena se plaši da će joj biti teško da nađe posao kojim bi izdržavala sebe i djecu, da nema dovoljno vještina ili stručnosti za neki posao.

Izolacija – Zbog mogućeg nedostatka podrške od strane drugih ljudi ili institucija.

Fizička i psihička iscrpljenost – Samo suočavanje sa realnim stanjem iscrpljuje energiju.

Emotivna zavisnost – Žena može i dalje da voli partnera, posebno u vremenu „primirja“.

Pritisak društva – Kod žene se javlja osjećaj da je odgovorna za uspjeh ili neuspjeh braka, često može biti pod pritiskom roditelja ili društva, koji je ubjeđuju da izdrži takvu situaciju.

Nedostatak samopoštovanja – Osjeća se odgovornom za zlostavljanje, vjeruje da ga je ona prouzrokovala, da je ona kriva za sve.

Smještaj – Nedostatak alternativnog smještaja može je primorati da ostane, članovi porodice možda neće željeti ili moći da joj obezbijede smještaj.

O SOS Linija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

xu hướng thời trangPhunuso.vnshop giày nữgiày lười nữgiày thể thao nữthời trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautifulgiay the thao nugiay luoi nutạp chí phụ nữhardware resourcesshop giày lườithời trang nam hàn quốcgiày hàn quốcgiày nam 2015shop giày onlineáo sơ mi hàn quốcshop thời trang nam nữdiễn đàn người tiêu dùngdiễn đàn thời tranggiày thể thao nữ hcmphụ kiện thời trang giá rẻ