Home / Novosti i press / Događaj „Uloga lokalnih vlasti u primjeni Istanbulske konvencije“ organizovan na gradskom trgu

Događaj „Uloga lokalnih vlasti u primjeni Istanbulske konvencije“ organizovan na gradskom trgu

Događaj, pod nazivom „Uloga lokalnih vlasti u primjeni Istanbulske konvencije“, organizovala je NVO SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić sa ciljem da promoviše primjenu Istanbulske konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, ali i da odgovori na pitanje koja je uloga lokalnih vlasti u primjeni pomenute konvencije. Događaj je održan na glavnom gradskom trgu 26.07.2023. godine.

Nataša Međedović Pištalo, izvršna koordinatorka SOS telefona, objasnila je da je Istanbulska konvencija međunarodni ugovor koji je prilično zahtjevan i pravno obavezujući za sve zemlje potpisnice. Crna Gora je 2011. godine potpisala Istanbulsku konvenciju, dvije godine ksanije je ratifikovala, a od avgusta 2014. godine je u obavezi da je primjenjuje.

„Ova konvencija ima za cilj borbu protiv rodno zasnovanog nasilja i stvaranje bezbednijeg svijeta za žene i djevojčice. Ne bavi se samo nasiljem u porodici, već i svim oblicima nasilja nad ženama, priznajući da nijedno društvo ne može zaista napredovati dok svi ne mogu da žive bez straha i nasilja. Sadrži 81 član i oslanja se na četiri ključne komponente – prevenciju, zaštitu, procesuiranje i koordinasani odgovor na problem nasilja nad ženama i porodičnog nasilja“, kazala je Međedović Pištalo.

„Važno je prepoznati da su žene žrtve nasilja samo zbog pola. Nažalost, žene su te koje se više stide nasilja nad ženama, nego muškarci“, istakla je koordinatorka nikšićkog SOS telefona.

Prema njenim riječima, ali i riječima ostalih učesnika događaja, multidisciplinarno djelovanje je veoma važno da bi borba protiv porodičnog i nasilja nad ženama bila uspješna.

„Trudimo se da kao lokalna samouprava apostrofiramo problem i da u saradnji sa državnim institucijama damo doprinos da se nasilje nad ženama zaustavi. Ono čemu u najboljem segmentu možemo doprinijeti je ekonomsko osnaživanje žena, naročito žena žrtvava nasilja i pokušaćemo da im pomognemo u skladu sa našim mogućnostima. Ukoliko žene dodatno ekonomski osnažimo moći će mnogo bolje da se odupru nasilniku i da se osamostale“, kazao je predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Nemanja Vuković.

„Sa SOS telefonom imamo dobru saradnju i do sada smo dva događaja realizovali zajedno. Sa predstavnicima Uprave policije smo takođe uspostavili dobru saradnju. Evidentno je da kaznena politika mora biti mnogo oštrija i njena implementacija mnogo uspješnija“, poručio je Vuković.

Događaju, koji je veoma uspješno i nadahnuto vodila Žaklina Oštir, prisustvovali su predstavnici lokalne uprave, tužilaštva, policije, Centra za socijalni rad, zdravstvenih ustanova, Crvenog krsta, nevladinih organizacija, političkih partija koje participiraju u lokalnom parlamentu, građani. Prisutni su na panoima ostavljali komentare šta lokalna uprava treba da uradi da Istanbulska konvencija bude što bolje implementirana, ali i postavljali pitanja prisutnim predstavnicima institucija, dok su volonterke SOS telefona nosile majice na kojima je pisalo „Biza i po“, „Sve mudra do mudre“, „Vještica u devet domova“, „Ćeram svoje“, „Bojim se da se ne bojim“.

O Administratorka

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

xu hướng thời trangPhunuso.vnshop giày nữgiày lười nữgiày thể thao nữthời trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautifulgiay the thao nugiay luoi nutạp chí phụ nữhardware resourcesshop giày lườithời trang nam hàn quốcgiày hàn quốcgiày nam 2015shop giày onlineáo sơ mi hàn quốcshop thời trang nam nữdiễn đàn người tiêu dùngdiễn đàn thời tranggiày thể thao nữ hcmphụ kiện thời trang giá rẻ