Home / Publikacije / Izvještaji / ODRŽANA JAVNA TRIBINA NA TEMU “ZAŠTO ŽENE OSTAJU U NASILJU”

ODRŽANA JAVNA TRIBINA NA TEMU “ZAŠTO ŽENE OSTAJU U NASILJU”

“Zašto ga ne napustiš?”, “Zašto trpiš nasilje?”, “Zašto mu se vraćaš?” neka su od čestih pitanja koja se postavljaju ženama sa iskustvom partnerskog nasilje. Postoji bezbroj razloga zašto žrtve nasilja u porodici ostaju u svojim vezama. Postoji bezbroj lica odnosa sa nasilnim partnerom kao i bezbroj načina na koji se žrtva može osjećati. Nijedna priča o zlostavljanju nije slična drugoj i ne postoji „tačan odgovor“na pitanje Zašto žrtve ostaju?!
Kako bi sa građanima i građankama razgovarali o fenomenu nasilja nad ženama, SOS Nikšić je organizovao javnu tribinu pod nazivom “Zašto žene ostaju u nasilju?”. Razlozi žrtve da ostane sa nasilnikom izuzetno su složeni i, u većini slučajeva, zasnivaju se na njenoj realnoj situaciji , npr. prijetnjama koje je drže u klopci, poput: nasilnik će ih povrijediti ili ubiti; povrijediće ih ili ubiti djecu, dobiće starateljstvo nad djecom, finansijski će uništiti svoju žrtvu, itd. Osim bezbijednosti, egzistencije i djece, među brojnim pitanjima koja muče žene su i pitanja skloništa, podrške i uvjerenja.
Ovom prilikom, skrenuli smo pažnju na to da se kao pojedinci i kao zajednica moramo usmjeriti na solidarnost, razumijevanje i podršku onima koji su u naslilju i traumi. Nikako ne smijemo odgovornost vraćati ženi i na taj način je posramiti i oslabiti.

Umjesto pitanja “zašto ostaješ”, uvijek možemo da jednostavno i ljudski kažemo da razumijemo.
Prisutni su upućeni na koji način u svojim svakodnevnim ulogama mogu pomoći ženama iz svog okruženja, za koje su u saznanju da trpe nasilje. Jedan od najznačajnijih poteza je prijavljivanje nasilja, koje je putem Nacionalne SOS linije (080 111 111) moguće 24/7, anonimno i besplatno.
Sastanak sa građanima i građankama organizovan je u sklopu projekta “Borba protiv nasilja u porodici u toku trajanja pandemije COVID 19”, koji realizuje Sigurna ženska kuća sa šest partnerskih organizacija, među kojima je i SOS telefon Nikšić.

O Administratorka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

xu hướng thời trangPhunuso.vnshop giày nữgiày lười nữgiày thể thao nữthời trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautifulgiay the thao nugiay luoi nutạp chí phụ nữhardware resourcesshop giày lườithời trang nam hàn quốcgiày hàn quốcgiày nam 2015shop giày onlineáo sơ mi hàn quốcshop thời trang nam nữdiễn đàn người tiêu dùngdiễn đàn thời tranggiày thể thao nữ hcmphụ kiện thời trang giá rẻ