Home / Novosti i press / SOS ZA ŽRTVE NASILJA U PORODICI

SOS ZA ŽRTVE NASILJA U PORODICI

Međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar, koji se obilježava od 1981. godine, svake godine ujedini aktivistkinje širom svijeta koje tokom „16 dana aktivizma“ podsjećaju na rezultate koje su postigle u ovoj značajnoj borbi za ljudska prava svih žena, a isto tako na i gomile nerješenih slučajeva i još više neprijavljenih. Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja kršenje ljudskih prava u svakom smislu, a kao takvo utiče ne samo na živote žena, već i živote njima bliskih osoba. Statistika je porazna. Podaci upućuju na to da je skoro polovina žena u Crnoj Gori doživjela tokom života neki vid rodno zasnovanog nasilja, a na godišnjem nivou jedna od pet žena prijavi neki vid fizičkog ili seksualnog nasilja. O onim slučajevima koji ostanu unutar zatvorenih porodičnih, poslovnih i drugih krugova bi tek trebalo progovoriti.

SOS Telefon Nikšić kontinuirano ulaže napor, još od 1998. godine, da se ne okreće glava bilo kom vidu ugrožavanja žena. Od porodičnog nasilja, preko nasilja na radnom mjestu ili u školi, nasilja na internetu, pa sve do borbe protiv trgvine ljudima, sve su to samo segmenti kojima je cilj isti: slobodna i snažna žena koja u potpunosti odgovara za svoje odluke i ima sopstveni život pod kontrolom, bez straha po bilo kom osnovu.

Na današnji dan pozivamo zajednicu da se uključi na putu ostvarivanja naših ciljeva, da osvijetli ‘ćoškove’ nasilja, da ne zatvara oči pred slabostima društva koje tradicionalno ženu smatra građaninom drugog reda i da obezbijedi univerzalnu slobodu svojim građankama.
Narednih 16 dana pojačaćemo naše uobičajene aktivnosti tematskim javnim događajima, multidiscipinarnim sastancima s predstavnicima institucija i dijeljenjem edukativnih lifleta na temu fizičkog i seksualnog nasilja nad ženama i djevojčicama, a o svemu ćemo javnost blagovremeno obavještavati putem socijalnih mreža.

O Administratorka

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

xu hướng thời trangPhunuso.vnshop giày nữgiày lười nữgiày thể thao nữthời trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautifulgiay the thao nugiay luoi nutạp chí phụ nữhardware resourcesshop giày lườithời trang nam hàn quốcgiày hàn quốcgiày nam 2015shop giày onlineáo sơ mi hàn quốcshop thời trang nam nữdiễn đàn người tiêu dùngdiễn đàn thời tranggiày thể thao nữ hcmphụ kiện thời trang giá rẻ