Home / Novosti i press / Misija OEBS-a u Crnoj Gori podržala uvođenje radne terapije za žene koje su bile izložene rodno zasnovanom nasilju

Misija OEBS-a u Crnoj Gori podržala uvođenje radne terapije za žene koje su bile izložene rodno zasnovanom nasilju

Misija OEBS-a u Crnoj Gori nastavlja sa podrškom za NVO SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja – Nikšić, kroz uvođenje uzgoja mikrobilja, kao vida radne terapije za žene koje su bile izložene rodno zasnovanom nasilju.

Šefica Misije Dominik Vag je, danas posjetila NVO SOS Telefon i pohvalila holistički i inovativni pristup koji je ta NVO primijenila u radu sa korisnicama, kako bi one mogle živjeti nezavisno i bez nasilja.

„Ništa nije važnije od obezbjeđivanja zaštite i smještaja za one koje su pretrpjele nasilje. Pored sigurnog skloništa, uzgoj mikrobilja može pomoći ženama da se oporave od nasilja i prevaziđu traumu“, izjavila je ambasadorka Vag.

 

U maju i junu ove godine, Misija je obezbijedila opremu i materijal za uzgoj mikrobilja, kao i stručnu pomoć na izradi Priručnika za kultivaciju mikrobilja. Tu aktivnost će pratiti i obuka za žene koje su pretrpjele nasilje, kao i za zaposlene u toj nevladinoj organizaciji.

Izvršna direktorica NVO SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja – Nikšić, Nataša Međedović, zahvalila se Misiji na podršci i istakla da je radna terapija jedan od ključnih resursa koji prevazilazi one uobičajene koristi od usluga u skloništu.

„Kroz praktičan rad, uzgoj mikrobilja pomaže ženama koje su pretrpjele nasilje da očuvaju mentalno zdravlje i da nauče vještine koje mogu koristiti po napuštanju skloništa“, kazala je Međedović.

Ona je dodala i da radna terapija ima potencijal da osnaži žene koje su pretrpjele nasilje i da unaprijedi njihove šanse za sticanje finansijske nezavisnosti.

“Za OEBS, rodno zasnovano nasilje nije samo prijetnja po pojedince i zajednice, već je to i bezbjednosno pitanje. Misija će nastaviti da radi zajedno sa državnim organima i organizacijama građanskog društva na promovisanju rodne ravnopravnosti i omogućavanju života u zajednici sa nultom tolerancijom za rodno zasnovano nasilje”, zaključuje se u saopštenju.

O Administratorka

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

xu hướng thời trangPhunuso.vnshop giày nữgiày lười nữgiày thể thao nữthời trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautifulgiay the thao nugiay luoi nutạp chí phụ nữhardware resourcesshop giày lườithời trang nam hàn quốcgiày hàn quốcgiày nam 2015shop giày onlineáo sơ mi hàn quốcshop thời trang nam nữdiễn đàn người tiêu dùngdiễn đàn thời tranggiày thể thao nữ hcmphụ kiện thời trang giá rẻ