Home / Novosti i press / SAOPŠTENJE ZA JAVNOST U VEZI FEMICIDA U HERCEG NOVOM!

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST U VEZI FEMICIDA U HERCEG NOVOM!

Čekajuči valjane odgovore od Vlade u vezi prijeko potrebne zaštite od rodno zasnovanog nasilja,  i femicida koji su potresali Crnu Goru prethodnih mjeseci, ubijena je još jedna žena. Peta žrtva femicida, B.P. ubijena od strane bivšeg partnera.

Dok država značajno kasni sa reakcijom na eskalaciju nasilja nad ženama,  žene debelo plaćaju cijenu.  Kontrola i suzbijanje  porodičnog nasilja je isključiva odgovornost društva i države.  Previše je žena napolju koje se nose sa devastirajućim posledicama nasilja, same, suočene sa stigmom, sumnjom, pritiskom i siromaštvom. Kada zaštitni sistem koji postoji da bi razumio i zaštitio žrtve, a procesuirao i kaznio počinioce na ovo ćuti ili isto manifestuje,  dobijemo žrtve koje ne traže pomoć već ostaju same. Tako,  neke jedva prežive nasilje, a neke umru! Na svakih 7 minuta jedna žena doživi nasilje u porodici u ovoj državi. Godišnje to je 75 000 žena koje dožive nasilje, a njih manje od 3% se usudi da traži neki vid pomoći.  Jedna je juče ubijena!

Kako je moguće da vlada za vladom nije u stanju da osigura minimalne standarde zaštite života žena i djece od porodično partnerskog nasilja? Zašto država ne djeluje  iskreno protiv rodno zasnovanog nasilja i mizoginije?

Zašto se rad i napori ženskih specijalizovanih servisa koji spasavaju ženske živote uzimaju zdravo za gotovo? Kada će Vlada prestati da škrtari za rad skloništa u Crnoj Gori i koliko koštaju ženski životi?

Još jedna dominantno muška vlada je zauzela pozicije! Pozivamo je da da odgovore na gore postavljena pitanja i prevenira nove femicide!

Nataša Međedović, izvršna direktorica SOS Nikšič

Budislavka Saveljić, izvršna direktorica SŽK

Biljana Zeković, izvršna direktorica SOS Podgorica

Aida Perovic, izvršna direktorica NVO Prima

Fana Delija, izvršna direktorica CRI Nikšić

O Administratorka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

xu hướng thời trangPhunuso.vnshop giày nữgiày lười nữgiày thể thao nữthời trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautifulgiay the thao nugiay luoi nutạp chí phụ nữhardware resourcesshop giày lườithời trang nam hàn quốcgiày hàn quốcgiày nam 2015shop giày onlineáo sơ mi hàn quốcshop thời trang nam nữdiễn đàn người tiêu dùngdiễn đàn thời tranggiày thể thao nữ hcmphụ kiện thời trang giá rẻ