Home / Šta radimo / Projekti i aktivnosti / SOS Nikšić počeo da koordinira Nacionalnom SOS linijom za pomoć žrtvama nasilja u porodici

SOS Nikšić počeo da koordinira Nacionalnom SOS linijom za pomoć žrtvama nasilja u porodici

Od prvog spetrembra 2016 godine počela je sa radom Nacionalna SOS linija za pomoć žrtvama nasilja u pomoć žrtvama nasilja u porodici kojom koordinira naša organizacija. Nacionalnu SOS liniju uvelo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja i UNDP u Crnoj Gori a uz finansijsku podršku Delegacije EU u Crnoj Gori.

SOS linija za pomoć žrtvama nasilja predstavlja prvi i najvažniji kontakt za podršku žrtvama nasilja. Na SOS liniji za pomoć radi obučeno, kompetentno osoblje sa specijalizovanim znanjima iz oblasti rodno zasnovanog nasilja i ženskih ljudskih prava, sa više od 17 godina iskustva u radu sa žrtvama nasilja. Osoblje je specijalizovana znanja o aktivnim mjerama zaštite žena i djece žrtava nasilja sticalo na regionalnom i međunarodnom nivou.

Osoblje postupa na način da ne naruši integritet i autonomiju žrtve nasilja u porodici. Sve radnje se preduzimaju uz odobrenje žrtve, kojoj je zagarantovana anonimnost, povjerljivost, rodno zasnovan pristup u radu, u kontekstu ljudskih prava. Servis SOS linije osnažuje i pruža podršku žrtvi nasilja kroz informisanje, upućivanje i psihološko savjetovanje. Upoznaje žrtvu sa njenim pravima, mogućnostima i vidovima podrške, posreduje između žrtve i policije, centara za socijalni rad, i drugih servisa u opšini stanovanja.

Primljeni pozivi i zahtjevi na SOS liniji se aktivno rješavaju. Kada žrtva uputi poziv, dežurno osoblje:

1.   Aktivno sluša žrtvu nasilja
2. Informiše o nasilju i pravima žrtve
3. Pruža psihoemotivnu podršku i osnažuje putem telefona
4. Po potrebi upućuje na druge organizacije
5. Po želji klijenta/kinje prijavljuje slučajeve nasilja i kontaktira institucije
6. Zastupa klijente/kinje kod drugih organizacija, ustanova i institucija

Servis SOS linije dobro je umrežen sa drugim servisima i institucijama.

O Administratorka

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

xu hướng thời trangPhunuso.vnshop giày nữgiày lười nữgiày thể thao nữthời trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautifulgiay the thao nugiay luoi nutạp chí phụ nữhardware resourcesshop giày lườithời trang nam hàn quốcgiày hàn quốcgiày nam 2015shop giày onlineáo sơ mi hàn quốcshop thời trang nam nữdiễn đàn người tiêu dùngdiễn đàn thời tranggiày thể thao nữ hcmphụ kiện thời trang giá rẻ